Aspartam czy cukier? Warto wybrać zdrowiej

Cukier w różnej postaci spożywamy na co dzień. Myli się ten, kto twierdzi, że nie dostarcza swojemu organizmowi cukru, bo nie słodzi kawy ani herbaty. Cukier jest powszechnym dodatkiem niemal do wszystkich produktów spożywczych, nie tylko tych, które słodko smakują. Jeśli by zsumować cały cukier, który spożywamy, może się okazać, że znacząco przekraczamy pożądaną przez nasz organizm normę.

Nadmiar cukru to spory problem dla naszego metabolizmu — powoduje nadwagę, niszczy szkliwo zębów, może też prowadzić do poważniejszych zaburzeń. Dlatego warto zastanowić się, czy nie zamienić go na zdrowszy, lżejszy i równie słodki odpowiednik — słodzik aspartam (aspartan).

Co to jest aspartam

Jest to substancja chemiczna, która jest niemal 200 razy słodsza od cukru. Już niewielka jej ilość pozwala na posłodzenie dania czy napoju wedle upodobań. Co więcej — aspartam ma zero kalorii, dzięki czemu nie musimy obawiać się, że słodzenie doprowadzi do nadwagi. Na półkach w sklepach znajdziemy wiele zawierających aspartam produktów. Są one zwykle reklamowane jako mniej kaloryczne lub bez cukru: napoje gazowane i niegazowane, soki, gumy do żucia, pastylki o smaku miętowym, tabletki musujące z witaminami, paczkowane wędliny czy ryby, ciastka, jogruty i wiele innych. Jeśli dbasz o linię, warto by choć niektóre ze standardowych produktów zamienić na takie, które mają zerową lub niewielką kaloryczność.

Aspartam — skutki uboczne

Podobnie jak inne słodziki, aspartam ma sporo przeciwników, którzy podkreślają, że może on powodować sporo chorób. Tymczasem rzeczywistość jest zupełnie inna. Szkodliwość aspartamu jest mitem, którego prawdziwości nigdy nie udowodniono. Co więcej, od lat 90-tych ubiegłego stulecia przeprowadzono mnóstwo badań i eksperymentów. Wszyscy badacze, którzy zadawali sobie pytanie: czy aspartam jest szkodliwy, uzyskiwali odpowiedź negatywną. Zamiast więc demonizować słodziki, warto uważnie im się przyjrzeć i rozważyć, czy nie są zdrowszą alternatywą dla kalorycznego i wszechobecnego cukru.

Więcej na temat aspartamu znajdziecie pod adresem – http://natemat.pl/88445,aspartam-6-rzeczy-ktorych-o-nimi-nie-wiesz

Author: Redaktor Serwisu

copyright 2017

Share This Post On
Przeczytaj poprzedni wpis:
Jaki opatrunek nałożyć na delikatną skórę?

Nie ma miesiąca, byśmy nie skaleczyli się w palec. Rozcięcia, zadrapania, ukłucia są spowodowane nieuwagą, trudnymi warunkami pracy. Niekiedy winne...

Zamknij