Jak parzyć yerba mate?

Yerba mate należy zaparzać wodą o temperaturze 70-80 st.C. Do kubka należy wsypać tyle liści, aby sięgały do 3/4 wysokości. Susz trzeba przesypać na jedną stronę i włożyć bombillę czyli metalową rurkę z filtrem, a następnie wlać wodę.

Yerba mate zaparza się wodą o temperaturze 70-80 st.C. Po wsypaniu suszu do naczynia, należy je przechylić do kąta 45 stopni, aby liście ułożyły się po jednej stronie. W wolną przestrzeń wkłada się bombillę, czyli specjalną metalową rurkę zakończoną bańką z dziurkami, a następnie w to samo miejsce wlewa się wodę. Tak przygotowaną yerbę należy pozostawić na około 2-3 minuty, aby liście oddały swój smak. Wodę można dolewać kilkukrotnie, dopóki nie wypłucze się cały smak.

Co to jest yerba mate?

Yerba mate są to suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to „herbata” wywodząca się z krajów podzwrotnikowych. Bardzo cenią ją mieszkańcy Argentyny, Urugwaju, Paragwaju czy Brazylii. Yerba mate była niegdyś prawdziwym skarbem dla rdzennych mieszkańców Argentyny. Służyła do jedzenia, picia, a nawet leczenia chorób. Obecnie yerba mate to napój uwielbiany przez ludzi na całym świecie.

Yerba mate zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały – żelazo, potas, sód, wapń, fosfor i magnez. Regularne picie yerby wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza krew z toksyn, poprawia stan paznokci, włosów i zębów, a także wspomaga pracę układ krążenia. Napój ten usprawnia przemianę materii, zwiększa odporność na zmęczenie, dodaje energii i skutecznie poprawia nastrój. Yerba mate nie utrudnia zasypiania i nie wywołuje drażliwości.

Jak pić yerba mate?

Yerba mate nadaje się do picia wtedy, gdy woda wsiąknie w liście lub susz. Wówczas należy dolać około 100ml wody i wypić powstały napój. Wodę można dolewać wielokrotnie, aż do momentu, w którym liście stracą swój kolor. Należy jednak pamiętać o tym, aby bombillą nie mieszać suszu, ponieważ może on zatkać rurkę.

Picie yerby może mieć formę ceremoniału, który przypomina palenie fajki pokoju. Wszystkie osoby siadają w kręgu mate, a cebador, czyli osoba przygotowująca napój, wypija pierwszą porcję i podaje kolejne „dolewki” wszystkim uczestnikom kręgu. Każda osoba wypija całą porcję, a zużyte liście są wrzucane do ziemi.

Author: Redaktor Serwisu

copyright 2017

Share This Post On
Przeczytaj poprzedni wpis:
Co to są limfocyty?

Limfocyty jest to rodzaj leukocytów, czyli krwinek biały odpowiedzialnych za pracę układu immunologicznego. Rolą limfocytów jest rozpoznawanie i niszczenie komórek...

Zamknij