Produkty z aspartamem zawierają stosowne informacje o wpływie na zdrowie

Osoby, które chcą schudnąć, ale nie wyobrażają sobie zaprzestania słodzenia kawy, herbaty ani odstawienia słodkich napojów, mogą odetchnąć. Istnieje rozwiązanie pozwalające ominąć jeden z rygorystycznych warunków diety odchudzającej. To słodzik.

Groźna fenyloketonuria

 

Cukier spożywczy (sacharozę) i produkty go zawierające trzeba jednak odstawić. Nie trzeba jednak rezygnować z możliwości delektowania się słodkim smakiem. Wbrew pozorom nie jest to sprzeczność. Wystarczy sięgnąć po sztuczny środek słodzący i produkty z aspartamem.

Ten organiczny związek chemiczny jest źródłem słodyczy, ale w przeciwieństwie do normalnego cukru nie zawiera polisacharydów. Nie dostarcza zatem kalorii ani nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Nie obciąża też trzustki. Skoro glukoza nie rośnie, to nie ma potrzeby wydzielania insuliny.

Mimo tego aspartam jest dwustukrotnie słodszy od cukru. Wystarczy jego niewielka ilość, żeby odczuć słodycz. Ryzyko przedawkowania jest więc znikome. Zresztą trudno mówić o przedawkowaniu.

Po pierwsze, istnieje dopuszczalna dobowa dawka (40 miligramów na kilogram masy ciała), ale przeciętny człowiek się do nie zbliża. Konsumuje co najwyżej równowartość 10 miligramów.

Po drugie, nie potwierdzono dotąd w sposób naukowy szkodliwego wpływu tego dodatku do żywności na organizm człowieka. Znane są za to badania, które dowiodły, że aspartam i jego składniki nie szkodzą. W efekcie ponad 100 organizacji zdrowotnych uznało słodzik za bezpieczny dla zdrowia.

Tylko w jednym przypadku aspartam może zaszkodzić. Dotyczy on osób dotkniętych wadą genetyczną polegającą na wrodzonym braku enzymu rozkładającego fenyloalaninę, jedną z dwóch najważniejszych składowych sztucznego środka słodzącego (drugim jest kwas asparaginowy).

Spożycie słodzika przez chorego na fenyloketonurię spowoduje odkładanie się fenyloalaniny w organizmie. Może to doprowadzić do wystąpienia schizofrenii, napadów padaczki oraz zaburzeń nastrojów.

Ale spokojnie! Na wszystkich produktach z aspartamem znajduje się informacja, że zawierają one fenyloalaninę i dlatego nie mogą być spożywane przez ludzi z fenyloketonurią. Żaden producent syntetycznej substancji słodzącej tego nie ukrywa.

Nie istnieją natomiast przeciwwskazania do tego, by produkty z aspartamem konsumowali diabetycy. W ich przypadku jest to nawet wskazane, ponieważ pozwala utrzymać reżim żywieniowy i poziom cukru pod kontrolą.

Author:

Share This Post On
Przeczytaj poprzedni wpis:
Warto włączyć do jadłospisu aspartam

Dzięki różnym odkryciom i wynalazkom nasze życie jest łatwiejsze niż naszych przodków. Odkryto wiele metod i środków zapobiegania wielu chorobom...

Zamknij