Jakie są objawy jelita grubego?

Rak jelita grubego rozwija się bardzo wolno, nie dając symptomów w pierwszej fazie choroby. Późniejsze objawy to zaparcia, krwawienie z odbytu i silne biegunki. Guz przerzuca się najczęściej na wątrobę. Aby zapobiec nowotworowi jelita grubego, należy regularnie robić kolonoskopię oraz jeść dużo warzyw i owoców.

Jak wygląda rak jelita grubego?

Rak jelita grubego powstaje poprzez niekontrolowany wzrost komórek w jednym z odcinków jelita. Choroba może rozwijać się bez symptomów przez wiele lat, dlatego jest tak trudna do zdiagnozowania w pierwszym etapie. Szczególnie ważna jest profilaktyka i regularne odwiedzanie lekarza. Do najczęstszych objawów nowotworu jelita grubego zalicza się:

  • silne zaparcia – w miarę rozwoju guza, zmniejsza się średnica jelita powodując zatrzymanie
    stolca,
  • intensywne biegunki, które utrzymują się przez kilka tygodni,
  • anemia – osłabienie sprawności ruchowej, podwyższona temperatura, przemęczenie,
  • uczucie połowicznego wypróżnienia,
  • krwawienie z odbytu.

Gdzie daje przerzuty rak jelita grubego?

Poprzez drogę naczyń krwionośnych i chłonnych, guz jelita grubego przerzuca się najczęściej na
wątrobę, ponieważ ten organ jest pierwszym filtrem krwi. Nie oznacza to jeszcze, że nowotwór jest
przewlekły. Chore komórki można usunąć za pomocą zabiegu operacyjnego skojarzonego z
leczeniem systemowym. Zdarza się również, że choroba atakuje płuca, jajniki, nadnercza, a nawet
mózg.

Zapobieganie nowotworowi jelita grubego

Osoby, które w rodzinie mają osoby dotknięte nowotworem, powinny szczególnie dokładnie obserwować zmiany w organizmie. Podstawowym badaniem diagnostycznym w zakresie badania wystąpienia raka jelita grubego jest kolonoskopia, czyli badanie całego narządu. Lekarz za pomocą endoskopu dokładnie ogląda wnętrze jelita.

Na wystąpienie raka jelita grubego duży wpływ ma też dieta. Zjadanie pokarmów bogatych w warzywa, owoce i produkty zbożowe jest świetną profilaktyką. Warzywa mają dużą zawartość błonnika, który zwiększa masy kałowe i neutralizuje kwasy żółciowe. Otręby pszenne natomiast przyspieszają pracę jelit. Ważne jest, aby ograniczyć lub wyeliminować z diety czerwone mięso, ponieważ zawarty w nim cholesterol zwiększa szanse wystąpienia raka jelita grubego.

Author:

Share This Post On
Przeczytaj poprzedni wpis:
Co to jest gruźlica

Gruźlica jest powodowana bakterię Kocha. Istnieje też gruźlica kości, układu moczowego lub węzłów chłonnych. Przyczyną choroby jest zakażenie się bakterią...

Zamknij