Stewia jako produkt do słodzenia ma wiele zalet

Powszechnie słyszy się, że cukier jest niezdrowy, że za dużo słodzimy. Dzisiaj cukru dodaje się do wielu produktów spożywczych. Zdaniem lekarzy musimy zmniejszyć jego spożycie, bo inaczej epidemia otyłości zacznie zbierać jeszcze większe żniwo niż obecnie.

Wolna od wad, bogata w zalety

 

Problem w tym, że trudno jest zrezygnować ze słodkiego. Przez lata przyzwyczailiśmy się do tego smaku wywołującego błogostan. Jego odstawienie może wywołać objawy obserwowane u osób uzależnionych od alkoholu, narkotyków, nikotyny.

Zdaniem naukowców i specjalistów od żywienia zastąpienie cukru spożywczego, czyli produkowanej z trzciny cukrowej sacharazy, słodzikiem też nie jest dobrym posunięciem. Słodzik zawiera bowiem sztuczne substancje, których spożywanie w dużych ilościach i długim czasie prowadzi do wielu negatywnych następstw, w tym cukrzycy. Jak wiadomo, cukrzyca stanowi też skutek spożywania nadmiaru cukru naturalnego (sacharozy).

Czy w związku z tym istnieje jakiś ratunek dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez słodkiego? Tak! Rozwiązaniem jest stewia, czyli słodzik. Produkt ten łączy w sobie zalety cukru naturalnego i słodzików, ale jest wolny od ich wad.

Z jednej strony roślina ta nie zawiera kalorii, z drugiej – jest o wiele bardziej słodka od sacharozy. Nie wywołuje próchnicy, ponieważ nie ulega fermentacji w jamie ustnej. Rozpuszcza się w wodzie i może być używana do gotowania i pieczenia w temperaturze nieprzekraczającej 200 st. C.

Istnieje jeszcze jeden bardzo ważny powód, by sięgnąć po stewię. Ma on szczególne znaczenie dla chorych na cukrzycę. Otóż spożycie tego produktu nie skutkuje wzrostem stężenia glukozy we krwi.

Author: Redaktor Serwisu

copyright 2017

Share This Post On
Przeczytaj poprzedni wpis:
Jakie są przyczyny otyłości?

Ostatnio w naszym kraju wiele mówi się o problemie otyłości. Ponad połowa Polaków waży za dużo w stosunku do optymalnego...

Zamknij