Warto włączyć do jadłospisu aspartam

Dzięki różnym odkryciom i wynalazkom nasze życie jest łatwiejsze niż naszych przodków. Odkryto wiele metod i środków zapobiegania wielu chorobom i niepożądanym zjawiskom, które przyprawiały ludzi o cierpienie. Do takich pożytecznych innowacji należą słodziki.

Bezpieczny dla zdrowia

One sprawiają, że nie musimy rezygnować ze słodkiego smaku. Nie musimy się smucić brakiem słodyczy. Nie musimy cierpieć na syndrom odstawienia. Jak to możliwe?

Aspartam, jeden ze sztucznych środków słodzących, jest 180 razy słodszy od cukru spożywczego. Nie zawiera jednak prawie w ogóle kalorii. Wniosek jest prosty: można bezkarnie słodzić i jeść produkty, w których sacharozę zastąpiono syntetycznym środkiem słodzącym!

To jest korzyść praktyczna. Przestawienie się na słodzik ma też pozytywny natury zdrowotnej. Otóż aspartam charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. W związku z tym jego spożycie nie wywołuje skoku glukozy we krwi ani poziomu insuliny.

To świetna wiadomość dla ludzi borykających się z cukrzycą. Nie muszą rezygnować ze słodkości. Mogą pić słodzoną kawę, herbatę i inne napoje o tym smaku. Dzięki temu łatwiej im będzie zachować dietetyczny reżim.

A propos dyscypliny żywieniowej. Cudowne właściwości aspartamu są na rękę także tym, którzy się odchudzają. Jak wiadomo, jednym z warunków pozbycia się niechcianych kilogramów jest redukcja podaży kalorii i tłuszczu. Związki te kryją się głównie w słodyczach. Jednak odstawienie słodkości wydaje się arcytrudnym zadaniem, któremu podoją nieliczni.

Teraz już nie trzeba się męczyć. Można połączyć wodę z ogniem, czyli dalej słodzić czy jeść słodkie produkty i jednocześnie redukować poziom przyjmowanej energii. Na taki trik pozwala sztuczny środek słodzący.

Czym jest aspartam? Fachowo rzecz ujmując, to ester metylowy dipeptydu zbudowanym z reszt aminokwasowych: fenyloalaniny oraz asparaginy. W trakcie hydrolizy tego związku wydziela się również metanol, który następnie rozpada się na formaldehyd i kwas mrówkowy.

Wszystkie wspomniane substancje występują w produktach naturalnych. Kwas asparaginowy oraz fenyloalanina obecna jest np. w mleku. Metanol powstaje podczas trawienia owoców przez ludzki układ pokarmowy.

Czy aspartam jest szkodliwy? Wbrew obiegowym opiniom – nie. Dowiodły tego liczne badania wykonywane przez uznane organizacje naukowe. W tym gronie znajduje się Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, który uznał słodzik oraz jego składowe za bezpieczne dla zdrowia przy zachowaniu odpowiedniej dawki. Tę ostatnią ustalono na 40 miligramów na kilogram masy ciała. Tyle wynosi dopuszczalna zalecana ilość aspartamu w ciągu doby, jaką można skonsumować.

Author:

Share This Post On
Przeczytaj poprzedni wpis:
Skutki uboczne aspartamu nie istnieją

W przemyśle spożywczym stosuje się wiele sztucznych dodatków. Producenci robią to, by uzyskać określony efekt, np. wydłużyć trwałość wyrobu albo...

Zamknij