Zagrożenia GMO

GMO to słowo będące obecnie na ustach wielu osób, nie tylko polityków i mające olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia i ochrony środowiska naturalnego.

Pojęcie GMO

Zastanawiamy się często co to jest to GMO? Jest to nic innego jak genetycznie zmodyfikowany organizm, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w naturze. Modyfikacja ta polega na sztucznym wprowadzeniu obcych genów do materiału genetycznego danego organizmu, przekraczając granice między gatunkami, np. geny zwierząt do rośliny.

W przyrodzie takie organizmy po prostu nie istnieją, np. ogórek z genem ryby, ziemniak z genem małpy, ryż z genami człowieka itp. Modyfikację przeprowadza się w celu: podniesienia w uprawach odporności na czynniki szkodliwe takie jak: choroby roślin, chwasty, odstraszanie szkodników, a ponad to wprowadzenie do nich genów produkujących pożądane substancje, np. prowitamina A w ryżu oraz umożliwienia dłuższego przechowywania produktów GMO, zwiększenia produktywności zwierząt hodowlanych, uzyskania możliwości wytworzenia lekarstw i szczepionek.

Pierwszą rośliną poddaną modyfikacji genetycznej był tytoń i miało to miejsce w 1984r. Obecnie najczęściej modyfikuje się: soję, kukurydzę, rzepak i bawełnę, które występują w około 60% przetworzonych produktów spożywczych. Państwami wiodącymi w tym procederze są: USA i Kanada (70%), Argentyna (20%), Brazylia (5%), Chiny (4%), niewielkie ilości w Europie: w Hiszpanii, Niemczech, Francji, Czechach.

Wady GMO

Istnieje bardzo wiele zagrożeń GMO, które wzbudzają wątpliwości. Przez ekspertów najczęściej wymieniane są: brak możliwości cofnięcia ucieczki genów z organizmu, szkodliwe mutacje, umożliwienie aktywacji uśpionego, niesprzyjającego człowiekowi genu, nieodwracalna interwencja w tradycję, możliwość wywołania nowych, zupełni nie znanych alergii, na których nie ma lekarstwa, znaczne zmniejszenie odporności na antybiotyki, co pozbawia ludzkość broni w walce z poważnymi chorobami, nieprzewidywalne reakcje na zmodyfikowane białko i konsekwencje tego w przyszłości, uzależnienie rolników od koncernów zajmujących się sprzedażą nasion zmodyfikowanych genetycznie, utrata bioróżnorodności, zakłócenie łańcuchów pokarmowych w przyrodzie, powstawanie nowych patogennych cząsteczek itp.

Sam fakt nieodwracalności modyfikacji powoduje jeszcze większą obawę przed takim działaniem. Czy właśnie o to chodzi?
Konsekwencje mogą być bardzo drastyczne, ale niezauważalne od razu, lecz dopiero po jakimś czasie spożywania żywności genetycznie modyfikowanej.

Należy przy tym pamiętać, że taka sztuczna żywność nie jest zgodna z naturalnymi potrzebami człowieka i może stanowić potencjalne zagrożenie dla jego zdrowia, a nawet życia. Mając tego świadomość warto głośno wyrazić swój pogląd czy właśnie w taki sposób chcemy być karmieni.

Author: Redaktor Naczelny

Share This Post On
Przeczytaj poprzedni wpis:
Co to jest salmonella?

Objawy salmonelli to biegunka, wymioty, podwyższona temperatura oraz ból głowy i brzucha. Leczenie choroby polega na nawodnieniu organizmu oraz przyjmowaniu...

Zamknij