22 lipca, 2024
miód

Jest to słodycz, ale i źródło wartościowych składników odżywczych. Miód zawiera cukry proste: glukoza i fruktoza.  Nie ulegają one trawieniu, lecz od razu dostają się do krwioobiegu, uzupełniając utraconą po treningu energię. Co ciekawe w miodzie znajdziemy również niewielkie ilości białek.

Miód jest również bogatym źródłem witamin i mikroelementów. W jego składzie znajdują się takie składniki jak potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, kobalt, mangan oraz witaminy z grupy B, witamina A, witamina C, kwas foliowy, biotyna oraz kwas pantotenowy.

Miód jako przedtreningówka

Specjaliści zalecają spożywanie 300-400g węglowodanów 3-4 godziny przed zawodami. To właśnie one zasilają twój organizm na nadchodzący trening i przygotowuje ciało do lepszych efektów.

Organizm może przechowywać węglowodany i wykorzystywać te zapasy jako źródło paliwa do aktywności fizycznej. Zapasy glikogenu są ograniczone, więc dla osób trenujących na wysokim poziomie ważne jest, aby być w pełni zaopatrzonym w energie na początku każdego ćwiczenia.

Węglowodany przedtreningowe powinny być głównie złożone, z prostych węglowodanów jako drobny dodatek. Owsianka na mleku z nasionami chia, owocami i miodem jest jedną z najlepszych opcji na śniadanie przed treningiem. Owsianka dostarcza ci energii na dłuższy czas, podczas gdy czysty miód uzupełnia twoje zapasy glikogenu i oszczędza resztę na wypadek potrzeby.

Sekret na posiadanie energii przez cały bieg

Pozostań pełen energii podczas twojego biegu lub innej dyscypliny

Jeśli przeprowadzasz intensywne treningi przez długi czas i twoje zapasy glikogenu nie są wystarczające, możesz odczuwać zmęczenie, brak energii i nie być w stanie osiągnąć swojego najlepszego wyniku. Regularne spożywanie produktów bogatych w węglowodany może być ważne w tym przypadku, aby utrzymać odpowiednie zapasy.

Raporty z Brytyjskiego Czasopisma Medycyny Sportowej zalecają, aby sportowcy spożywali 30-60 gramów prostych węglowodanów na każdą godzinę aktywności (0,7g/kg masy ciała). To około trzech łyżek stołowych miodu dla osoby ważącej 70 kg.

Miód można jeść bezpośrednio jak żel, lub wymieszać z wodą jak napój izotoniczny. Badania wykazują zalety miodu w porównaniu z przetworzonymi produktami sportowymi. Dzięki swojemu unikalnemu połączeniu naturalnych cukrów miód szybciej trafia do twojego systemu niż większość innych produktów.

Miód składa się zarówno z fruktozy, jak i glukozy, które używają nieco innych dróg, aby dostarczyć węglowodany do twojego organizmu. Oznacza to, że energia trafia do twoich mięśni niemal natychmiast, dając ci energię, aby przetrwać ten środkowy spadek wydajności i utrzymać się silnym aż do mety.

Dwa proste przepisy, które każdy bywalec siłowni może wypróbować na sobie

Shake proteinowy

Składniki:

-mleko 300 ml

-2 miarki dowolnej odżywki białkowej

-banan

-2/3 łyżeczki miodu

Jeżeli naszym celem jest dodatkowo przybranie na masie, możemy dodać:

-100 g zmielonych płatków owsianych

-2 łyżki masła orzechowego

Po zblendowaniu składników do możliwie jak najpłynniejszej formy cieszymy się smacznym i idealnym w zapotrzebowanie po treningu posiłkiem do wypicia.

Domowa przedtreningówka

Miód jest dobrym alternatywnym źródłem energii przed treningiem w stosunku do wody z cukrem lub żeli sportowych, zapewniając szybki zastrzyk energii.

Przepis jest banalnie prosty

Składniki:

-200 ml wody

-pół cytryny/limonki

-2/3 szczypty soli

(najlepiej sprawdzić ile nam bardziej odpowiada)

-1,5 łyżeczki miodu

Po wypiciu najlepiej jak najszybciej pójść na trening w celu wykorzystania przedtreningówki w 100%

Efekty:

  1. Dostajemy „kopa” energii
  2. Mięśnie są bardziej napompowane
  3. Lepsze osiągi na treningu

Podsumowując

Miód zawiera dużo cukru? Odpowiedź jest oczywista, Tak! W dzisiejszych czasach ludzie boją się cukru, co możemy zauważyć głównie w branży słodkich napojów. Nie wszystkie cukry są szkodliwe. Jednakże zbyt wiele kalorii i zbyt mało ruchu jest szkodliwe dla twojego zdrowia. Wielu atletów używa wysokiej jakości miodu jako naturalnego źródła energii. Jednym z najbardziej znanym z nich jest tenisista Novak Djoković, który w swojej książce „Służ za Zwycięstwo” podkreśla, jak ważne jest codzienne spożywanie dwóch łyżek miodu.